vineri, 11 februarie 2011

Anul international - 2012






Anul international - 2012


         Anul 2012 (MMXII) este un an bisect al calendarului gregorian. Îi corespund anii       5772 – 5773 ai Calendarului ebraic.

   
  2012 -Anul Internațional al CAR-urilor de     
                                ONU
 In intreaga lume 54.000 de case de ajutor reciproc din 97 de tari deservesc 186 milioane de oameni. In 2008, programele de asistenta tehnica ale Consiliului Mondial au ajuns la 6,5 milioane de oameni din 16 tari. Declaratia Natiunilor Unite incurajeaza toate tarile membre si organizatiile imputernicite sa sprijine casele de ajutor reciproc prin constientizarea publica a rolurilor pe care le au acestea in "dezvoltarea sustinuta, eradicarea saraciei si (sprijinirea) mijloacelor de existenta din cadrul diferitelor sectoare economice din zonele urbane si rurale."

2012 - Anul Internațional al cooperativelor de ONU
Sloganul acestui An International este "Intreprinderile cooperatiste construiesc o lume mai buna" iar logo-ul evoca definitia intreprinderilor cooperatiste ca asociatii autonome de persoane reunite in mod voluntar pentru a satisface nevoile si aspiratiile lor economice, sociale si culturale comune, printr-o intreprindere detinuta in comun si controlata in mod democratic. Anul International al Cooperativelor are menirea de a mari constientizarea publica despre contributiile substantiale pe care interprinderile cooperatiste le aduc in dezvoltarea socio-economica, in special in eradicarea saraciei, generarea de locuri de munca si integrarea sociala.

2012 - Anul European al îmbătrânirii  active și al solidarității între generații.
Obiectivul anului european il reprezinta facilitarea crearii in Europa a unei culturi a imbatranirii active. In acest cadru, anul european incurajeaza si sprijina eforturile statelor membre de a promova imbatranirea activa si de a face mai mult pentru a mobiliza potentialul segmentului de populatie care se apropie de 60 de ani sau a depasit aceasta varsta. Astfel, sunt stimulate solidaritatea si cooperarea intre generatii, precum si crearea de posibilitati mai bune care sa le permita persoanelor in varsta sa joace un rol activ pe piata muncii.

      
Capitale culturale europene 2012 – orasele Guimarães(Portugalia) și Maribor(Slovenia)
Timp de un an, Guimaraes va aduna artisti si creatii din toate domeniile: muzică, cinematografie, fotografie, arte plastice, arhitectură, literatură, teatru, dans si artă stradală. Organizatorii speră ca productiile artistice ale autohtonilor să stea alături de cele aduse de artisti veniți din toată Europa.
Cu 157.000 de locuitori, Maribor este al doilea oras ca mărime din Slovenia. Numele este mentionat pentru prima dată în perioada medievală, mai exact în anul 1204, când în documente se precizează că acolo se afla un târg. După câtiva ani localitatea a primit privilegii si a devenit un oras prosper aflat în componenta Imperiului Romano-German, iar apoi a Imperiului Habsburgic. În 1918, odată cu obtinerea independentei de către Slovenia, orasul a iesit de sub controlul Austro-Ungariei.
                      
               2012 – Anul Caragiale



         2012 a fost declarat „Anul Caragiale”. Se împlinesc 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale şi 160 de ani de la naşterea sa. 
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, judetul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovita, – d. 9 iunie 1912, Berlin)a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist român, de origine greacă.

Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanti scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
 Caragiale, cel mai național scriitor, cel care a înțeles mai bine firea noastră, ne-a lăsat și acest aspect. Românul care nu-și pierde cumpătul în fața crizei. Literatura sa e tonică și plină de consolație astăzi.”  MIhai Ralea
Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile sunt exemple excelente ale realismului critic românesc.

             DECENII PROCLAMATE DE ONU
  2003-2012    DECENIUL ONU PENTRU ALFABETIZARE: EDUCATIE PENTRU TOTI ( proclamat de catre Adunarea     Generala O.N.U. la 19 decembrie 2001)
Adunarea Generala ONU a reafirmat ca alfabetizarea tuturor persoanelor este miezul notiunii de educatie de baza pentru toti, iar crearea unui mediu creativ de alfabetizare este esential pentru eradicarea saraciei, stabilirea egalitatii sanselor si asigurarea unei dezvoltari durabile.

                                  

                                               

 

 

                                            2005-2014

DECENIUL ONU PENTRU EDUCATIE IN SPIRITUL DEZVOLTARII DURABILE
 ( proclamat de catre Adunarea Generala ONU la 20 decembrie 2002; UNESCO este agentie – lider in promovarea deceniului)

                                 

 

                                          




"Dacă vrem ca lumea noastră să devină mai durabilă, toţi oamenii trebuie să adopte un alt comportament şi un alt stil de viaţă. Pentru a se putea implica în aceste procese de căutare - pentru că asta înseamnă, până la urmă, durabilitatea -, oamenii au nevoie de o mai mare măsură de competenţe autoreflexive, sociale şi politice, de o disponibilitate mai mare, precum şi de capacitatea de a...acţiona...în afara sferei lor personale restrânse."    [Martin K., Erwachsenenbildner; în: umwelt & bildung 3/2004, p. 5]
   Deceniul ONU "Educaţie pentru o Dezvoltare Durabilă" şi-a propus ca în zece ani să convingă guvernele, instituţiile educaţionale, organizaţiile neguvernamentale, economia privată, dar şi pe fiecare dintre noi, să integreze ideea dezvoltării durabile în toate domeniile educaţiei. Însemnătatea dezvoltării durabile se regăseşte cel mai bine în definiţia dată de Comisia Brundtland: „Dezvoltarea durabilă este o dezvoltare care satisface nevoile actuale fără a periclita şansele generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.“ În acest scop, cele trei dimensiuni ale dezvoltării - economia, societatea şi mediul ambiant - trebuie aduse la un numitor comun. Dezvoltarea economică a unei societăţi nu trebuie să devină singurul ţel,  pentru că acest lucru ar putea avea repercusiuni negative asupra resurselor naturale sau asupra echităţii sociale.
                    2005-2015
AL DOILEA DECENIU INTERNATIONAL AL POPOARELOR INDIGENE
( proclamat de catre Adunarea Generala O.N.U. la 20 decembrie 2004)
 Adunarea Generală a declarat, prin rezoluţia 59/174, din 20 decembrie 2004, cu începere de la 1 ianuarie 2005, al doilea Deceniu internaţional al popoarelor indigene, cu scopul de a continua consolidarea cooperării pentru rezolvarea problemelor întâmpinate de popoarele indigene în domenii precum: cultură, educaţie, sănătate, drepturile omului, mediu, dezvoltare economică şi socială. De asemenea, a cerut Secretarului General să-l numească pe sub-secretarul pentru afaceri economice şi sociale drept coordonator al celui de-al doilea Deceniu şi a invitat guvernele să dea asigurări că activităţile şi obiectivele celui de-al doilea Deceniu sunt pregătite în deplină colaborare cu popoarele indigene.
              2005-2015
                                DECENIUL 
INTERNATIONAL AL PROGRAMULUI
”APA PENTRU VIATA” (proclamat de catre Adunarea Generala O.N.U. la 23 decembrie 2003)


 
"Milioane de oameni din toata lumea duc lipsa de apa. Milioane de copii mor anual in urma bolilor cauzate de apa", spunea Kofi A. Annan, secretarul general al ONU. Pentru a stopa acest proces, ca sarcini prioritare pentru viitor, secretarul general considera necesare sporirea eficientei apei, in special in agricultura; eliberarea femeilor si fetelor de munca zilnica de a aduce apa, deseori de la distante mari si implicarea lor in procesul de luare a deciziilor ce tin de gestionarea apei. De asemenea, in mesajul sau, Kofi A. Annan indeamna la reafirmarea angajamentului de a utiliza cat mai eficient resursele globale acvatice, care sunt esentiale pentru supravietuirea umana si dezvoltarea durabila in secolul XXI.

               2006-2016
        DECENIUL DE RECUPERARE SI DEZVOLTARE DURABILA A REGIUNILOR AFECTATE ( AL TREILEA DECENIU DUPA DEZASTRUL DE LA CERNOBIL)

             2008-2017 
         AL DOILEA DECENIU PENTRU ERADICAREA        
                SARACIEI




  
      
  


             



     

 

4 comentarii:

  1. Accesatzzi http://s53.tk.koramgame.com/ ( are un joc cool )

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim celor care au grija de noi cu ale voastre mijloace reusind sa ne prezentam ca cetateni ai acestei localitati HOLBOCA
    Va multumesc pentru sprijinul acordat.Sa fiti in continuare alaturi de noi.

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc doamnei bibliotecare pentru:
    increderea acordata prin incredintarea cartilor pentru studii;
    pogramele la care am participat au fost foarte educative pentru mine si sper sa particip si la urmatoarele'
    e super ca reusesc sa va abordez prin acest intermediu(vorba lu' tata ,,timpul costa bani'').

    ca elev al clasei a VI-a va doresc o legatura de colaborare cu noi tot mai accentuata.

    RăspundețiȘtergere